Minerale olie

Sinds jaar en dag wordt minerale olie al gebruikt in cosmetica. Je kent ongetwijfeld de lippenbalsems maar minerale oliën zitten ook in bodylotions en gezichtscrèmes. De minerale oliën die in cosmeticaproducten gebruikt worden, zijn afkomstig van petroleum (fossiele olie). Als de ruwe olie uit de aarde gehaald wordt, moet deze eerst gezuiverd worden voordat het gebruikt kan worden. Dit gebeurt door raffinage. De term ’minerale olie’ is een verzamelnaam voor alle stoffen die afkomstig zijn van aardolie. Paraffine en petrolatum worden het meest gebruikt in cosmetica. Paraffine ontstaat als bijproduct van het destillatieproces waarbij petroleum (aardolie) wordt omgezet in benzine. Petrolatum ontstaat als bijproduct tijdens het boren, waarbij er een kleverig materiaal op de olieboor en boortorens wordt gevormd. Pure petrolatum is de welbekende vaseline (petroleum jelly). Pure paraffine kun je vergelijken met een vorm van kaarsvet: vloeibaar bij verhitting, gestold bij afkoeling.
Minerale olie voor huidverzorgingsproducten wordt flink geraffineerd, waardoor een geurloze, zuivere en kleurloze substantie overblijft die geschikt is voor cosmetische of farmacologische doeleinden. Door deze raffinage is minerale olie dan ook veilig in gebruik.

Voordelen van minerale oliën
In de cosmetische industrie zijn ze gek op minerale olie. Het is namelijk goedkoop, geur- en kleurloos, oxideert niet en kan heel makkelijk lang bewaard worden. Als jij je afvraagt of je minerale oliën gebruikt, kijk dan maar eens goed op het etiket van je verzorgingsproducten. Liquid paraffin, liquid petrolatum, paraffin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil zijn allemaal voorbeelden van minerale oliën.
Minerale olie is occlusief: dit wil zeggen dat het op je huid blijft liggen als een afsluitend filmlaagje. Hierdoor is minerale olie zo effectief in het herstel van een droge huid. Doordat het de huidbarrière afsluit, verdampt er geen vocht uit je huid. Daarom zie je je droogtelijntjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bij verdamping van vocht wordt je huid droog. Minerale olie beschermt de beschadigde huid en kans op allergie is klein (denk aan eczeem). Tevens beschermt het tegen prikkels van buitenaf zoals gure wind, droge lucht of irriterende cosmetica (verneveling van parfum, haarlak e.d.). Minerale oliën worden veel voorgeschreven door dermatologen, omdat ze goed in staat zijn om bv eczeem en/of psoriasis klachten te verminderen.

Als je nu denkt dat minerale olie, door het afsluiten van je huid, je poriën verstopt en de huid blokkeert met ademen kan ik je geruststellen.
Uit onderzoek is gebleken dat talg nog gewoon uit de poriën afgevoerd wordt en het dus niet je poriën verstopt of dat je er puistjes van krijgt. Daarnaast is het ‘ademen van de huid’ een fabeltje. De huid ademt niet, dat doen onze longen. De zuurstof die de huid ontvangt wordt afgegeven via de bloedbaan. Dat je huid dus niet meer zou kunnen ademen, is niet waar.

Nadelen van minerale oliën
Eén van de nadelen van minerale olie is dat het de huid kan ‘overhydrateren’. Klinkt gek maar minerale oliën kunnen zo goed vocht vasthouden dat de huid te vochtig wordt. Je huid ziet er dan aanvankelijk goed uit (de droogtelijntjes trekken immers weg), maar allerlei celprocessen gaan op den duur toch wat minder goed verlopen.

De beschermende functie van minerale olie is zodanig goed , dat de huid lui wordt bij langdurig gebruik van producten met minerale oliën. Op het moment dat het lichaam signaleert dat er ergens in het lichaam een tekort is van een bepaald stofje, straalt het een prikkel uit naar de hersenen, zodat het tekort kan worden aangevuld. Doordat de minerale olie er continu voor zorgt dat vocht niet kan verdampen in je huid, blijft je huid vochtig en ontvangen de hersenen geen signaal van uitdroging. Het lichaam besluit de productie van vocht en vet naar je huid te verminderen, met als gevolg dat celprocessen achteruit gaan en je huid niet zelf meer in staat is om vocht in de cellen vast te houden.
Je huid kan hierdoor ‘verslaafd’ raken aan de minerale olie en vertoont direct tekenen van uitdroging en schilfering wanneer het product met minerale olie niet wordt gesmeerd (denk aan een lippenbalsem-’verslaving’ of het trekkerige gevoel van de huid na het douchen). Wanneer je huid deze verslaving vertoont zal het ook echt moeten ‘afkicken’ wanneer je stopt met het gebruiken van de producten met minerale olie. Dit afkicken kan een aantal (soms wel 6 tot 8!!) weken duren en klachten, zoals een trekkerig gevoel en schilfers, kunnen verergeren in deze tijd. Gelukkig zal je huid op den duur weer mooier en beter worden. Als je veel zweet, bijvoorbeeld doordat je in een warme omgeving moet werken of zeer intensief sport, kan het gebruik van producten met een hoge concentratie minerale oliën ook af te raden zijn. Bij sommige mensen kunnen er vochtbultjes op de huid van het gezicht ontstaan doordat het zweet niet goed afgevoerd wordt (miliaria rubra).
Dat brengt me meteen op een volgend punt; minerale oliën doen niets meer dan hydrateren. Ze bevatten geen nuttige stoffen als antioxidanten of kalmerende stoffen die in de huid kunnen dringen en daar hun werk kunnen doen. Met een crème die alleen minerale oliën bevat mis je dus een belangrijk onderdeel van een goede huidverzorging.
Minerale olie werkt beschermend en verzachtend op de huid, maar niet huidvoedend. Hierdoor werkt minerale olie alleen maar oppervlakkig en worden de huidlagen met levende cellen niet gevoed of gestimuleerd. Veel goedkope crèmes bevatten de minerale olie paraffinum liquidum, omdat het een goedkoop smeermiddel is en daardoor erg geliefd door menig cosmeticabedrijf. Het is daarom belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst te lezen, zelfs ook bij luxere producten.
Ben je op zoek naar goede dagelijkse huidverzorging, gebruik dan producten zonder minerale oliën.

Mijn advies; gebruik alleen huidverzorgingsproducten die je huid echt mooier en sterker maken en laat overbodige producten achterwege. Dat is niet alleen beter voor je lijf, maar ook voor je portemonnee en niet te vergeten het milieu!
Kom eens kijken naar de producten van Cenzaa of IK Skin Perfection: deze bevatten een maximale dosering werkzame stoffen en zijn vrij van minerale oliën, agressieve alcoholen en parabenen. Wil je graag een gratis huidanalyse en persoonlijk productadvies ontvangen? Ik help je graag. Stuur een mailtje naar info@mooibyans.nl of bel 06-82623053 voor een afspraak.

Koester je huid, elke dag, elk moment.
Liefs, Ans

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.